Wednesday, December 05, 2007

Hur klimatvänlig är du?

Testa dig själv på här

Själv så försöker jag tänka mig för hur jag lever, men trots det så hamnade jag på 2,2 ton växthusgaser per år! Ve och fasa! Nu är det dags att tänka om!

Dessa förslag på att dra ner på växthusgaserna fick jag:

Boendet
Byt till grön el. Det är en tydlig signal till elproducenterna och ökar investeringstakten i förnybar energi.
Vrid ner inomhustemperaturen, särskilt om du har utrymmen som används sparsamt. Energiförbrukningen minskar med 5 % för varje grad.
Om du bor i villa, se över möjligheter till att skaffa bergvärme och solpaneler. Tilläggsisolera, och se över dörrar och fönster som kan läcka värme under den kalla säsongen.
Välj bäste energiklass när det är dags att byta vitvaror. Läs igenom instruktionerna och se till att utrustningen fungerar och används som det är tänkt.
Byt till lågenergilampor. Belysning står för 20 % av hushållshelen. 75 % av belysningen antas komma från glödlampor.
Koka vatten i vattenkokare istället för på spisen. Fyll tvätt- och diskmaskiner. Kan du köra kortare program eller lägre temperatur?
Stäng av standby-läget. Fråga i butiken när du köper nya varor om standbyläget. 6 % av hushållselen antas vara standby-förluster.
Låt tvätten lufttorka istället för att använda torktumlare. Tvätta färre maskiner och tvätta i lägre temperatur.


Resorna
Resorna står för en stor del av de utsläpp av växthusgaser som du kan påverka. Välj tåg istället för flyg så långt det går.
Låt bilen stå. Åk tåg och buss. Cykla eller gå; det är också bra för hälsan. Går du i bilbytartankar ska du fråga dig om det inte räcker med en bränslesnålare bil.
Välj bilpool som ett alternativ om möjligt, eller samåk till och från jobbet.


Maten
Det är bättre att äta färskt än fryst. Infrysning, frakt och förvaring i kylutrymmen är energikrävande.
Ät gärna vegetariskt några mål per vecka. Välj klimatsnålare kött och fisksorter, till exempel rådjur och lamm respektive sill, makrill och insjöfisk.
Välj säsongens frukt och grönt. Att driva fram grödor i växthus kräver energi; som grundregel hellre transport av maten än växthusodling.
Använd vattenkokare och mikrovågsugn. Värm bara den mängd vatten du behöver.

Slutsats för våran del:
Skall se till att byta till en elleverantör som kan tillhandahålla så kallad "grön el".
Det har pratats om det ett bra tag nu men tyvärr har ingenting hänt. Nu blir det ändring på det.
Nästan alla lampor är redan av lågenergi typ, men det finns nog ett par att byta ut trots alla...

Vad det gäller resandet så har det blivit rätt stora ändringar på den fronten. Bilarna står mer och mer och planer på att sälja bort alla bilar har funnits, och finns fortfarande. Istället för att åka bil i onödan har det blivit mera promenader och cykelturer. Just cykel är är helt överlägset inne i stan (och även utanför). Tänk på det gott folk. Även semesterresandet försöker vi styra om till tåg i dom mån det går.

På matfonten så kan vi nog skärpa oss lite. Nästan allt vi köper är ekologiska varor samt säsongsbetonat. Trots detta slinker det ner "fulvaror" ibland.

Dagens låt:
Caribou - Melody Day







2 comments:

sugplopp said...

Oi!

Jag blev också orolig. Den stora banditen för oss är resorna från Kogne till Tuna, men det är å andra sidan tänkt att flytta till våren. Elen... Vi valde det humanistiska Godel för ett par år sedan och det visar sig att de har möjligheten att välja BMV som godkänts av naturskyddsföreningen. Fixa.

Lamporna är bytta för längesen, vi har bara a-klassade vitvaror och vi har förnyat uppvärmningen i huset till det bästa vi kan ha.

Vi äter kött. Buhu. Tänker inte så mycket på säsonger i europa när vi köper grönsaker.

4.2 är inte godkänt.

Ankaret said...

Det roliga är att oavsett hur man verkar leva så finns det alltid saker man glömt bort. Jag kommer att se till att elen blir bytt till en leverantör som bryr sig lite mer. Anledningen till att alla våra lampor inte är bytta är att det i vissa fall kan vara svårt att hitta passade lampor. Får leta bättre helt enkelt.

Nu är det dags att koldioxidbanta vidare!