Tuesday, April 29, 2008

CH4

I och med att temperaturen på jorden har ökat har även permafrosten i det jättelika Sibirien att börja smälta. Detta har gjort att metan som legat lagrat i permafrosten börjat bubbla upp i atmosfären.

Det som är oroväckande är att de senaste tio åren har metanhalten legat stadig, men inte längre.


Som ren kuriosa så kan jag berätta att metangas ~21 gånger mer effektiv som växthusgas än koldioxid.


Även koldioxidhalterna har ökat.
Enligt NOAA har halten av koldioxid ökat mer än vad som någonsin tidigare har uppmätts! Koldioxidhalten har ökat med 2,4 miljondelar på ett år .
Det ska jämföras med 1,5 miljondelar per år på åttiotalet och mindre än en miljondel på sextiotalet. Ingen liten ökning vi snackar om alltså!

NOAA tror att den bidragande faktorn till ökningen av metan och koldioxid beror på att asiaterna kört igång fler industrier samt att de arktiska våtmarkerna börjat släppa ifrån sig metan.


Om värmen stiger ytterligare så kommer mer metan och koldioxid att frigöras till atomsfären. Detta innebär att växthuseffekten kan komma att skena iväg… Detta låter inget vidare, eller hur?

Dagens låt:
M86 - We Own The Sky

Friday, April 25, 2008

Fredag & löning…

… innebär att undertecknad kommer att åka raka vägen till SB efter jobbet.
Har redan spanar ut vilka flaskor som skall köpas hem & det kommer att bli en blandning av röda och vita viner.
Ser verkligen fram emot att få tända grillen och ta mig ett glas vitt lite senare ikväll. Tror att helgen kan bli alla tajders helt enkelt.
Ikväll blir det lugna gatan men imorgon bär det av mot den kungliga hufvudstaden. Det nalkas inflyttningsfest med allt vad det innebär.

Dagens låt:
Nada Surf – I Like What You Say

Fridens & Trevlig helg!
/TJ

Thursday, April 24, 2008

Någon jävlas med mig!

Denna dag har inte varit min dag!
Anteckningarna jag gjorde vid gårdagens ledningsmöte försvann spårlöst ur min dator imorse när jag skulle skriva ut dom! Panikläge…
Ett annat problem jag brottas med är en leverantör som verkar missuppfatta mig hela tiden… Orkar inte ens skriva om det.


Istället för att gräva ner mig i skiten så gläds jag istället åt att det snart är fredag igen och att sitter med nya M83 i lurarna!
Är verkligen glad över att dom släpper nytt. Den låter inte helt som dom tidigare skivorna men med det menar jag inte att det är dåligt.
En kanonplatta som kommer att förgylla mig många timmar. Ett måste i vårsolen helt enkelt.

Så fort jag kommit hem från jobbet idag så ska jag ta mig ett glas vin! Känner att jag är värd det efter dessa motgångar. Senare på kvällen blir det vernissage och efter det filmklubben.

Dagens låt:
M83 – Skin Of The Night

Monday, April 21, 2008

Rotborste & sauerkraut!

Fredagens konsert med Club Killers motsvarade helt klart förväntningarna. Maken till sväng får man leta efter. Detsamma gäller Anna Maria Espinosa röst…

Lördagen var som ni kanske förstår en lite lugnare tillställning.
Lagom mosig vaknade jag upp till doften av kaffe och scones. En helt perfekt start på dagen helt enkelt. När väl frukosten intagits var det dags för lördagens shoppingrunda. Eftersom vi skulle försöka få styr på terrassen så styrde vi näsorna mot Plantagen till att börja med. Vagnen fylldes snabbt med diverse plantor m.m. När betalningen var klar åkte vi vidare till Rusta där dagens fynd blev fyra liter trallolja för 99:-

Väl hemma så var det bara att sätta igång med rengörningen av trallen.
Med såpa, varmt vatten och rotborste som vapen satte jag igång!
Jäklar vad skiten satt fast men sakta men säkert jobbade jag bort den!
Han väl med ca. fyra kvadrat innan det var dags att lägga ner jobbandet för dagen. Kvällen avslutades med film, ostbågar och lite rosé innan det var dags att nanna kudden.

Vaknade tidigt på söndagsmorgonen tack vare att solen kittlade mig i ansiktet. Skönt!
Lite frukost i magen och sedan iväg till ”viken” för att byta däck på Forden… trodde jag!
Väl framme i ”vinken” gick jag upp på garagevinden för att plocka ner sommardäcken till Forden. När jag hittade dom bland allt bråte så var det bara att inse att dessa sommardäck inte skulle klara av en besiktning så jag sket helt sonika i att slänga på dom på bilen. Fan!
Nu måste man köpa en uppsättning däck till… Tack för det!

För att trösta mig själv så skruvade jag tillbaka golfens däck och droppade ner den på backen. Monterade sedan batteriet och vred om nyckeln.
Golfen startade direkt och morrade precis som en gammal ”sauerkraut” skall göra. När bilen ändå var igång så var det lika bra att backa ut den och städa lite i garaget. När väl städningen var klar så körde jag en liten repa med bilen. Den väckte en hel del uppmärksamhet då det inte sitter några framskärmar eller motorhuv på den. Hahaha!

När jag kom tillbaka hem så var det bara att sätta igång med trallrengörningen igen. Vi höll på och gnodde och oljade för kung och fosterland. Blev väl klara runt 20-tiden och då värkte det bra i både armar och knän! Fattar inte hur husmödrarna förr i tiden klarade av att skura sina lägenheter med tanke på hur jag känner mig efter att ha skurat 24 kvadrat trall. Jeebuz!

/TJ Ank.

Friday, April 18, 2008

Zoom-zoom...

Än en gång har det blivit fredag! Bara sådär! Pang! Boom!
Det är samma visa varje vecka. Man hinner knappt blinka innan en arbetsvecka är avklarad.
Självklart finns det veckor som känns segare än andra men i det stora hela så rinner dagarna iväg i en rasande fart.



Denna helg tänkte jag påbörja på bästa tänkbara sätt genom att dricka lite gott vin i glada vänners lag och sedan gå och se Club Killers på Raw!
Kan bli hur bra som helst. Precis som Ronnie skrev häromdagen så undrar man hur tusan ett 15-manna band skall få plats på Raw:s lilla scen!?
Det skall verkligen bli intressant att se hur tusan dom löst det.

Nu återstår bara problemet med att välja dryck till kvällens äventyr.
Lutar mot ett torrt sauvignon blanc från Nya Zeeland…

Dagens låt:
Nada Surf – See These Bones

Ses i vimlet.

/TJ Ank


Thursday, April 17, 2008

Tubis!

Bara för att jag skrev om hur bra det var och är med cykel så drabbades jag genast av Mr. Murphys oerhörda vrede!
Jag har numera punktering på ett av mina däck! Tack som fan!

Inte nog med att jag i all denna eufori drabbades av punktering, för att riktigt vrida om kniven så var det mitt tubdäck som gått sönder d.v.s det går inte att laga. Bara att köpa nytt lim och däck… men jag har andra planer.

Eftersom jag inte vill ha tubdäck på min cykel så kommer jag att beställa nya kanttrådsfälgar istället. Det kommer att bli lite dyrare än tänkt men vad gör det när man som bonus får ett snyggare utseende på cykeln samt raka fälgar! Mina nuvarande fälgar är lätt vinda efter att jag lite väl entusiastiskt nyttjat dom över stock och sten. Jag kommer inte att sakna dom helt enkelt…

Frågan är bara om jag skall löpa linan ut och köra fixed?


Dagens låt:
Supergrass – Bad Blood

/TJ

Wednesday, April 16, 2008

Ecopower!

Det är verkligen härligt att kunna ta sig till och från jobbet på egen maskin.Med tanke på det ostadiga vädret så brukar jag gå, men så fort vädret tillåter så cyklar jag till jobbet. Det är verkligen ett nöje att få susa till och från jobbet på cykeln. Eftersom jag är beroende av fart så brukar jag roa mig med att tävla mot bilarna. Barnsligt men ack så roligt.

Denna morgon så såg vädret ut att bli perfekt för att ta cykeln till jobbet.
Så fort jag satt mig på ”scotten” och börjar trampa började det duggregna lite. Han bara tänka tanken - ”Så länge det inte blir värre än såhär så är det ju lugnt”- innan himlen öppnade sig och regnet började ösa ner!
Det var bara att gilla läget och trampa på… Hahaha!
Även fast jag blev blöt och prickig av all skit så gjorde det inte så mycket.
Att cykla är verkligen kungligt!

Ställ bilarna och ta fram cyklarna gott folk!


Sam Miller High Life:


Dagens låt:
Ladytron – I´m Not Scared

Monday, April 14, 2008

När katten är borta.

Helgen har verkligen varit till behag även fast jag kunde ha mått bättre igår. Anledningen till att jag inte mådde topp igår var att jag hade bjudit över några vänner på förfest i lördags innan vi skulle ut och göra stan.
Själva förluvan startade rätt lugnt fram tills jag fick för mig att ta fram en flaska Xanté.
När dryckesdonen var slut beställde någon i gänget en taxi som vi smartskallar tog till Grillstugan där vi lät taxichauffören vänta med taxametern tickande tills det var dags att ta sig till Raw för vidare äventyr.

På Raw blev det mera dryck innanför västen och självklart slutade man på dansgolvet vaggande likt en rysk sjöman som passerat bäste före datum sedan länge. Härligt…

När Raw sedan slog igen portarna för kvällen sniffade en i sällskapet rätt på en efterfest. I en smått splittrad grupp (en i sällskapet hittade en dam på dansgolvet och tyckte att hon var intressantare än vi!) tog vi sikte mot norr där efterfesten låg. Själva efterluvan var en rätt lugn tillställning och det tackar jag herren för. Om jag hade fått i mig mer alkoholhaltigt hade jag säkert hamnat på akuten…


Ramlade hem strax efter halv fyra och däckade rätt omgående.
Söndagen var som ni kanske kan förstå inte den trevligaste.
Det kändes som någon hoppat på mig och sedan kölhalat mig ett antal gånger. Huvudvärken låg som ett täcke hela dagen och jag kände mig ynklig och skör. För att driva ut bakfylledemonerna så avslutade vi söndagen med ett joggingpass. Först trodde jag att jag skulle få hjärtattack men redan efter en kilometer så kändes det bättre. Resten av turen gick faktiskt över förväntan och bakfyllan var som bortblåst.
Ibland så är det bra att chocka kroppen.


Dagens låt:
The Hoosiers - Worried about Ray


/TJ

Friday, April 11, 2008

Välkommen Mr. Helg.

Så var det äntligen fredag igen!
Precis som vanligt så är det inte en dag för tidigt. En skänk från ovan helt enkelt.

För att göra helgen till en riktig fest så gick jag till Systembolaget (Tuna Park) efter jobbet igår.
Eftersom jag redan i förväg kollat upp vilka hyllor flaskorna stod i så gick besöket snabbt.Gårdagens skörd blev två flaskor Castelnau de Suduiraut 2005 (nr 3690) och två flaskor av Raimat Abadia Blanc de Blancs 2007 (nr 2725) (innehållande ”popdruvan” albariño). Ser verkligen fram emot att få smutta på dessa viner - Speciellt det förstnämnda.

När jag ändå tar upp detta med dryck så läste jag att klimatförändringarna kan hota ölproduktionen, och då speciellt i Nya Zeeland och Australien.
Med tanke på att alkohol är ett kärt ämne i detta avlånga land kanske denna rapport även väcker de som skiter i miljön i vanliga fall, för tänk om vi var tvungna att betala mer för våra öl med högt APK eller kanske rent av inte få nån! Ve och fasa! *Ironi*
För mer info kolla in HÄR

Gårdagskvällen avslutades i bästa torsdagsstil med ett joggingpass i Vilstaskogen och sedan ett glas bubbel för att fira att allt äntligen är klart med Veros blivande tjänst.

Även fast det stundtals hänger ett mörkt moln över mig och mitt liv så är livet trots allt inte så tokigt alla gånger.
Negativt ut positivt in, det är trots allt helg på inkommande. :-)

Dagens låt:
Fuck Buttons – Sweet Love For Planet Earth

Trevlig helg!

/TJ Ank.

Wednesday, April 09, 2008

Att stå med huvudet i sanden löser inga problem.

Sakta men säkert närmar sig domedagen men vad gör det så långe vi kan fortsätta leva som vi alltid har gjort, eller hur?

Att folk inte är beredda att ända livsstilen när man får läsa t.ex. att fiskbeståndet i våra vatten håller på att kollapsa eller att grodbeståndet på jorden hotas av utrotning p.g.a. att vi, människor, nallar och missbrukar våra resurser etc. är verkligen ett mysterium!

Problemen försvinner inte av att man ignorerar dom.

Skulle det fungera att stoppa huvudet i sanden likt en struts när faran hotar runt hörnet skulle jag dyka ner i sanden illa kvickt.
Tyvärr är det inte riktigt så även om många verkar tro att det fungerar.

Personligen försöker jag göra så mycket som jag bara kan för att inte lämna så stort avtryck efter mig. Att tänka på att köpa närproducerat, ekologiskt, miljömärkt, källsortera, gå, åka kollektivt m.m. är verkligen inte någon konst. Om jag, som inte har alla verktygen i verktygslådan, klarar av att ta såna ”svåra” beslut i det dagliga livet så borde även mina medmänniskor klara av det. Eller hur?
Visst syndar även jag och jag är inte perfekt i alla avseenden, men så länge man försöker och är villig att ändra sitt beteende så är det en bit på vägen i alla fall. Många bäckar små som det så fint heter…

Det vore skönt om även företagen vaknade upp ur sin dvala där ekonomin är den stora religionen och tänkte mera långsiktigt, men jag antar att så länge konsumenterna inte ställer krav på mer miljövänliga och hållbara alternativ så kommer ingen ändring att ske. Cash is king!

Att man sedan skulle mattas av alla larmrapporter som vi ständigt får upptryckta i våra ”nyllen” köper jag inte. Det finns en anledning till att dessa kommer upp - tänk på det. Och tänk om larmrapporterna gällande vår miljö skulle engagera folk i samma mån som kvällspressens löpsedlar innehållande ”Så anmäler du din doktor för tjänstefel”, ”Banta utan att anstränga dig”, ”Sexspecial – Så blir du nya Fabio i sänghalmen” etc. gör, vilken underbar värld vi snart skulle leva i!

Dagens låt:
Annuals - Sore

/Klorofyll


Tuesday, April 08, 2008

Klappat och klart.

Roskildebiljetterna är äntligen bokade!
Ser verkligen fram emot att slänga på Toppolan på Saaben och gasa ner till DK för att umgås med diverse tjommar, dricka billig öl och se fin-fina band.

Dessa band/artister står redan med på min "måste se" lista:
-
BAND OF HORSES
-BONNIE 'PRINCE' BILLY
-DIGITALISM
-
EFTERKLANG
-HOT CHIP

-KINGS OF LEON

-MY BLOODY VALENTINE
-RADIOHEAD
-SLAYER
-TEITUR
-YEASAYER
-MGMT
-NEIL YOUNG

Hoppas verkligen att fler vänner bestämmer sig för att haka på!

Dagens låt:
Yeasayer - 2080

Friday, April 04, 2008

Det var på tiden.

Äntligen helg igen. Inte en jävla dag för tidigt.

Helgen skall firas av på följande sätt:
- Vitt vin i glada vänners lag
- Hästpojken på Raw
- Horn (Konserthallen)
- Gripsholm

Det kommer att bli kanon!

Dagens låt:
Shearwater - Rooks

/TJ Ank

Thursday, April 03, 2008

En Ipren kanske hjälper?

Med våren kommer inte bara värmen utan också ett sjukt sug efter en ny bil eller cykel.
Vet inte riktigt vad det är som gör att man helt och hållet tappar sitt sunda förnuft?

Har tillbringat ett antal timmar på diverse hemsidor innehållande produkter som kan stilla min feber.
Att köpa en ny bil vore ju som att be om att få leva på existensminimum. Så även fast jag vill ha en liten miljöbil så får jag nog vänta ett tag till. Då är det lättare att stilla cykeldrömmarna.
I mitt fall så handlar det inte om en racer med kolfiberram utan på sin höjd nya fälgar till min Scott. Visst skulle jag vilja ha en ny ”fixie” men det är svårmotiverat att lägga ut som stålarna eller…


Dagens låt:
Sun Kil Moon – Lost Verses


/TJ Ank.

Wednesday, April 02, 2008

Sailing the Seas of Cheese.

Gott folk! Glöm inte bort Primus!

Dagens låt:
Primus - My Name Is Mud