Tuesday, October 03, 2006

Tänk till!

Eftersom jag tycker att man skall försöka dra sitt strå i stacken, gällande miljöförbättrande åtgärder, så vill jag uppmana folk att köpa krav märkt kaffe och bananer!

Med tanke på att dessa produkter är bland de mest besprutade produkterna man kan köpa så är det inte mer än rätt att välja det ekologiskt odlade alternativet.



Saxar in lite information från SNF:

"Kaffe i fokus under Miljövänliga veckan 30 sept - 8 okt 2006.

Kaffe är en av världens mest besprutade grödor.
Och samtidigt en dryck som vi uppfattar som något av det goda i livet.
Hur kan vi få ihop det? Det vill vi berätta mer om under Miljövänliga veckan.
Efter finländarna är vi svenskar världens största kaffekonsuämenter. Kaffet är en av världens viktigaste handelsvaror och miljontals småbönders levebröd. Våra kaffevanor påverkar i högsta grad andra.
Konventionell odling av kaffe innebär ett intensivt bruk av kemikalier. De största skadorna av gifterna drabbar dem som besprutar odlingarna. Men medlen har förstås även effekter på den biologiska mångfalden och på vattendragen. Merparten av det kaffe som dricks i Sverige produceras inte heller på ett etiskt försvarbart sätt.
Slavarbete förekommer fortfarande i kaffeodlingar.
Idag har ekologiskt kaffe cirka fyra procent av marknaden.
Vi vill öka den andelen rejält. Det bör gå – om vi hjälps åt! Och vi vill gärna se att fler väljer kaffe som är både KRAV-och Rättvisemärkt!"

"Välj ekologiska bananer!

Det är skillnad på bananer och bananer.
De flesta bananer som säljs i Sverige idag är besprutade med kemiska bekämpningsmedel.
Bara 3,4 procent av dem odlas utan sådana gifter.
Det kan vi ändra på – med din hjälp. Välj KRAV-märkta bananer!

Vill du veta sanningen om vanliga bananer?
Floder och havsmiljö mår dåligt! På en hektar bananodling, dvs mindre än två fotbollsplaner, sprids varje år cirka 50 kg bekämpningsmedel. Som en jämförelse: På potatis som är den mest besprutade grödan i Sverige används 4,5 kg bekämpningsmedel per år. Trots ansträngningarna har man inte fått bukt med den enorma användningen av bekämpningsmedel. Fortfarande läcker gift ut i mindre vattendrag och floder för att slutligen hamna i havet och korallreven. Fiskar och sjökor i floderna och längs kusten förgiftas och riskerar i värsta fall att dö."

Dagens låt:
Anna Ternheim "Lovers Dream"

Tackar för mig!
/Tim

2 comments:

Josefina said...

Passar på att tipsa om Gevalias ekologiska kaffe,som även är rättvisemärkt;Aromrikt och utan oväntade besök av samvetsdemoner!!

Ankaret said...

Japp det känner jag till...

Vero varit på Zoegas att dom skall börja med ekologiskt/rättvisemärkt kaffe (man vill ju att kaffet skall smaka gott också)men jag vet inte hur det går på den fronten?

Vore inte helt fel!

/Zoegas-torsk